La reabilitarea termică a blocurilor: Jibouanii au noroc, zălăuanii sunt lăsaţi cu buzele umflate

La reabilitarea termică a blocurilor: Jibouanii au noroc, zălăuanii sunt lăsaţi cu buzele umflate  Ca să se protejeze mai bine impotriva frigului şi ca să reducă din cheltuielile la intreţinere, mulţi sălăjeni au privit cu incredere şi speranţă spre Programul de reabilitare a blocurilor, demarat incă de acum trei ani la nivel naţional. Insă, cum toate lucrurile care inseamnă bani mulţi par a se desfăşura in ritm de melc pe plaiurile romaneşti, iniţiativa naţională a fost de ajutor doar pentru unii romani mai norocoşi, iar pentru restul a rămas, deocamdată, doar o speranţă frumoasă. In Sălaj, norocoşi au fost proprietarii a 150 de locuinţe din şase scări de bloc a căror reabilitare termică se va incheia in acest an. Au rămas, in schimb, cu speranţa 30 de asociaţii de proprietari din Zalău, care, deşi au depus cereri prin Programul naţional incă din 2009 şi 2010, nu au văzut lucrările demarate nici măcar pană acum.

In 2011, plafonul total al garanțiilor care puteau fi emise de stat, in vederea reabilitării termice a clădirilor de locuit cu finanțare prin credite bancare cu garanție guvernamentală a fost de 200 de milioane de lei, lucru stipulat in Hotărarea Guvernului 108/2011 care a completat o serie de alte acte normative (HG 736/2010 şi OUG 69/2010, n.r.), referitoare la reabilitarea termică a clădirilor de locuit cu finanțare prin credite bancare cu garanție guvernamentală.

Astfel de credite garantate pentru reabilitarea termică a clădirilor de locuit au fost acordate de instituţiile bancare in lei, avand o perioadă de rambursare de maxim 60 de luni, condiția fiind ca aportul propriu al beneficiarului creditului să fie de minim 10 la sută din valoarea de execuție a lucrărilor de reabilitare termică, inscrisă in devizul general. Creditul a putut fi acordat proprietarilor de locuințe unifamiliale sau asociațiilor de proprietari, pentru reabilitarea termică a anvelopei clădirii și a instalațiilor aferente, repararea sau inlocuirea și montajul centralelor termice de scară sau de bloc, precum și a centralei termice aferente locuinței unifamiliale. Dobanda creditelor a fost subvenționată integral de stat, iar creditele au beneficiat de garanție guvernamentală 100 la sută.

Numai că, in ciuda plafonului pentru garanţii emise de stat de 200 de milioane de lei, bugetul naţional a fost anul trecut prea sărac pentru nevoile populaţiei. Din numărul mare de cereri de sprijin financiar in vederea reabilitării termice a imobilelor depuse de sălăjeni, majoritatea au rămas neonorate, lipsa banilor la bugetul central făcand imposibilă cofinanţarea proiectelor. Cu chiu, cu vai, abia au putut fi continuate unele proiecte de reabilitare demarate in 2010, majoritatea rămanand, insă, in stand by.

Jibouanii reabilitează 150 de apartamente

In Sălaj, cei mai norocoşi in privinţa Programului naţional derulat de autorităţile centrale pentru reabilitarea termică a locuinţelor au fost jibouanii, care şi-au văzut implementat proiectul depus incă din 2010, in vederea reabilitării termice a 150 de apartamente. Din fericire, autorităţile centrale au dat undă verde iniţiativei din oraşul de pe Someş, iar contractul de incredinţare a lucrărilor a fost semnat cu firma constructoare ProdFizeş SRL din Jibou.

Leave a Comment